Dit varieert van lichamelijk onderzoek, chippen en vaccineren bij binnenkomst, het starten van een behandelplan en indien nodig het opereren van het dier.
Ook pensiondieren zijn welkom in de kliniek tijdens hun verblijf!
In onze kliniek werken dierenarts Eirini Kamenaki, Jasmijn Vos en Allie Mahdmina.
Samen met assistentes Mirjam en Jessica .
Onze vrijwilligers Joke, Edith en Anneke maken het team compleet.
Onze kliniek is ingericht met een behandelkamer, operatiekamer met narcose bewaking, opnameruimte, röntgenkamer en een eigen apotheek met ruimte voor diagnostisch onderzoek.
Alle dieren komen minimaal één keer tijdens hun verblijf op bezoek in de behandelkamer. Hier op tafel (of bij wat grotere honden gewoon op de grond) krijgt ieder nieuw binnengekomen dier een lichamelijk onderzoek. Hart, longen, buik, vacht, ogen, oren, algemene conditie, gebit en gewicht alles wordt bekeken en genoteerd op de patiëntenkaart.
De assistente zorgt dat alle informatie wordt verwerkt in een patiëntendossier, de computer en in het vaccinatieboekje. Natuurlijk krijgen zwerfdieren ook meteen een vaccinatie en een behandeling tegen vlooien en wormen. Kittens die in pleegopvang verblijven komen ook langs voor hun check-up en de eerste vaccinatie. De tweede vaccinatie krijgen ze vaak pas nadat zij al een nieuw huis hebben gevonden. De nieuwe eigenaar kan daarvoor een afspraak maken in de kliniek.
Als een dier geplaatst is en binnen twee weken toch nog wat klachten vertoont dan mag de nieuwe eigenaar hier ook langskomen voor een consult.
In deze ruimte is het de hele dag druk met afspraken, bloedafnames, pre-anesthetisch onderzoek, aanloop van dierenverzorgers met vragen. Kortom nooit saai!
Bijna dagelijks is de operatieruimte in gebruik. Het is hier mogelijk om steriele operaties uit te voeren. Naast castraties worden hier ook operaties uitgevoerd als keizersnedes, amputaties, het verwijderen van blaasstenen en het wegnemen van tumoren.
Dit alles kunnen we tegenwoordig doen met nog betere narcose bewaking, wat mogelijk is gemaakt dankzij de donatie van een fonds. Met deze nieuwe apparatuur kunnen we onder andere de ademhaling, hartslag en temperatuur tijdens een operatie constant in de gaten houden.
Daarnaast doen wij ook regelmatig gebitsbehandelingen van de dieren.
In onze opnameruimte is plek voor meerdere katten. Reden voor verblijf kan zijn observatie, wakker worden na operatie of opname van een ziek dier dat intensieve zorg nodig heeft.
Voor de dieren is het belangrijk om in alle rust wakker te worden uit een narcose. Dat kan in onze opname. Daarbij krijgen ze een warmtematje om op temperatuur te blijven na de operatie. Komt een geplaatste kat langs voor castratie dan is het fijn om een dekentje van thuis mee te krijgen. Zo hebben ze een vertrouwde geur bij zich om stress te reduceren.
Dieren die langer in de opname moeten verblijven, bijvoorbeeld omdat zij intensieve zorg nodig hebben, krijgen een fijn eigen hok met alles er op en eraan.
Ons kliniek team en de dierverzorgers zorgen ervoor dat het de dieren aan niks ontbreekt. De dierenarts voert, indien nodig, meerdere keren per dag controle uit. Op die manier wordt het dier gedurende de hele dag gemonitord en kan er snel actie ondernomen worden. Naast de medische zorg is het ook belangrijk dat de dieren zich op hun gemak voelen. Zo min mogelijk stress en de beste zorg, daar staan we als team voor.
Een essentieel onderdeel van onze kliniek is het röntgenapparaat. Meerdere malen per week maken we hier röntgenopnames. Dit is belangrijk bij het stellen van diagnoses. Denk aan blaasfoto’s bij verstopping of het opsporen van tumoren en afwijkingen zoals artrose.
We hebben hier nog lang in het donker met een rode lamp door middel van ontwikkel- en fixeervloeistof röntgenfoto’s staan ontwikkelen. Dankzij de hulp van een fonds konden we in 2019 een nieuwe moderne inrichting voor deze ruimte aanschaffen. De oude apparatuur uit 1965 konden we vervangen.
Nu kunnen we scherpere foto’s maken en we kunnen sneller werken. Wat zeker helpt bij stressreductie voor onze honden en katten. Ook het milieu is gebaat bij deze manier van ontwikkelen. Daarnaast is collegiaal overleg en overleg met specialisten veel sneller en gemakkelijker geworden. Met één druk op de knop sturen we een email met de foto’s.
De apotheek is niet alleen de opslag voor onze medicatie maar ook de plek waar we in een hoek een klein laboratorium hebben staan. Hier kunnen we basis bloedonderzoek doen, hebben we een stoof staan voor het warm houden van infuusvloeistof en het maken van kweken. De microscoop voor o.a. urine- en ontlastingsonderzoek wordt intensief gebruikt. Ook het maken van kleuringen voor cytologie kan in deze ruimte. Geweldig dat we ook dit in huis hebben wat bijdraagt aan het snel stellen van diagnoses.
Iedere kat gaat hier op onze weegschaal, voor het monitoren van het gewicht en het bepalen van de dosering van medicatie of narcose.
Kliniek Stichting Haags Dierencentrum
Lozerlaan 595 2544 MC Den Haag
Tel. 070-3660946
Voor medische vragen en of het maken van afspraken binnen 14 dagen na adoptie van een dier kun je telefonisch contact opnemen. Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8:30 en 11:30 en 12:30 en 17:00 uur.
Consult volgens afspraak.
Mede dankzij uw steun kunnen wij dieren blijven helpen en daar zijn we trots op!