Informatie pleegopvang

Het Haags Dierencentrum vangt jaarlijks vijftienhonderd katten op. Sommige van deze katten hebben extra aandacht nodig en zijn gebaat bij een tijdelijk verblijf bij iemand thuis. Pleegopvang vrijwilligers nemen een kat of kitten(s) voor een aantal weken in huis, vaak in een bench, om ze te socialiseren, vertrouwen en veel liefde en aandacht te geven en/of te laten opgroeien in een stabiele omgeving.

Het pleegopvang adres helpt een asieldier en verlicht de zorg van de asielmedewerkers. Pleegopvang vergt veel verantwoordelijkheid en soms gebeuren er minder leuke dingen. Uiteindelijk gaat de pleeg kat weer terug naar het asiel maar dan met een grote(re) kans op herplaatsing.

Soorten pleegopvang

We zoeken opvang voor verschillende soorten katten:

 • Moederpoes met kittens
 • Kittens
 • Katten die extra zorg nodig hebben

Wat voor mensen zoeken wij voor pleegopvang?

 • Mensen die tijd en aandacht willen en kunnen besteden aan een kat die extra aandacht nodig heeft.
 • Een huis zonder andere huisdieren en/of een aparte ruimte (kamer) waar de kat kan worden opgevangen.
 • Als u zelf katten heeft dan moeten uw katten goed ingeënt zijn. We zijn niet verantwoordelijk voor ziekte of schade gemaakt door de kat in pleegopvang.
 • In de omgeving van gemeente Den Haag wonen en in het bezit zijn van een auto en een geldig rijbewijs zodat de kat bij problemen snel bij onze dierenarts kan zijn.
 • Meerdere maanden per jaar beschikbaar zijn (vooral voor pleegopvang voor kittens –voorjaar tot herfst).

Moederpoes met kittens:

 • Vaak neemt de moederpoes de verzorging en opvoeding van de kittens op zich. Dan zorgt de pleegopvang voor de veilige omgeving, eten en drinken en de schone kattenbak. Maar het blijft belangrijk om moeder en kittens te blijven monitoren. (moeder heeft bijvoorbeeld niet genoeg melkproductie voor het hele nest of heeft ontstoken tepels) Later wordt de socialisatie een belangrijk onderdeel voor het pleegopvang adres.

(Flessen-) Kittens:

 • Flessen-kittens die nog niet zelf kunnen eten en zonder moeder zijn, moeten om de 2 uur flesvoeding krijgen. Dit is een extra zorg die ook ’s nachts door gaat. Hiernaast kunnen de kittens hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen en nog niet zelf plassen en poepen. Dit zal verzorgd moeten worden door de pleegopvang. Niet iedereen komt voor deze opvang in aanmerking.
 • Kittens zijn kwetsbaar, hebben extra aandacht en verzorging nodig. Daarom zijn we op zoek naar mensen die niet de hele dag van huis weg zijn.
 • Kittens moeten gesocialiseerd worden (mensen, andere dieren, geluiden enz.).

Welke tijdsduur betreft de opvang?

Bij binnenkomst worden kittens (en moeder) door de dierenarts onderzocht en zo mogelijk ontvlood en ontwormd. Als het nodig is zullen we moeder en kittens een aantal dagen in het asiel houden om te kijken hoe ze het doen. Daarna kunnen ze in principe naar het pleegadres. Als alle kittens 400 gram wegen moeten zij ontwormd worden. Dit krijgt u mee van de kattenverzorgers. Vervolgens als alle kittens 6 weken oud zijn, krijgen zij hun eerste enting. Ze moeten dan wel allemaal minstens 600 gram wegen. U maakt daarvoor een afspraak met de kliniek in het HDC. Ook dan worden ze weer onderzocht en eventueel ontvlood en ontwormd.

Ze mogen dan nog even mee naar huis en als alles goed gaat met de gezondheid, brengt u ze op de leeftijd van 7 weken definitief terug. We gaan dan proberen zo snel mogelijk een baasje voor ze te vinden; wat meestal erg snel lukt.

Wat houdt de opvang van moederpoezen met kittens in?

U geeft het jonge grut de kans om zo goed mogelijk door hun eerste levensfase heen te komen. Dat betekent wel wat zorg van uw kant: poepjes ruimen, buikjes masseren en soms oogjes zalven. Ze laten wennen aan alle dingen die ze in hun leven tegen kunnen komen (mensen, kinderen, andere dieren, voorwerpen en geluiden). Als de kittens in deze fase op een fijne manier hebben kennis gemaakt met al deze dingen, kunnen ze een zorgeloze toekomst tegemoet. Ze zullen veel minder angstig zijn voor nieuwe situaties, mensen en geluiden en kunnen zich makkelijker aanpassen. Dit is een van de belangrijkste fases in hun leven.

Maar ook onvermijdelijk: afscheid nemen van de kittens, want als ze oud en gezond genoeg zijn, gaan ze terug naar het asiel. Dan zijn het natuurlijk al blije kittens geworden, die met open armen ontvangen zullen worden door een nieuw baasje!

Katten die extra zorg nodig hebben:

Katten met medische problemen en oudjes: zij zitten vaak maandenlang in het asiel te kwakkelen. Chronisch niezen, diarree, niet willen eten. Wij doen er van alles aan om het te verhelpen. Want ook deze katten verdienen een kans op een nieuw thuis! Het uitproberen van verschillende diëten en medicijnen vraagt tijd, veel tijd. En dus zitten deze pechvogels vaak erg lang in het asiel voor ze weg mogen.

Vaak knappen ze sneller op in een prettige, huiselijke omgeving. Bovendien is daar meer gelegenheid om extra zorg aan ze te besteden. In het asiel hebben we immers al de handen vol aan het verzorgen van gemiddeld 200 katten.

Om die reden zoeken wij pleegouders die zo’n kneusje een tijdje in huis willen nemen om ze te observeren en te proberen ze op te laten knappen. Daarna hopen we ook deze katten een nieuw thuis te bezorgen!

Welke tijdsduur betreft de opvang?

Dit verschilt per kat; soms is twee weekjes genoeg; soms heeft een kat langer nodig. Het is echter ook mogelijk dat het toch bergafwaarts gaat, omdat de kat te zwak is of ernstig ziek blijkt te zijn. Uiteraard blijft altijd het doel dat de kat recht heeft op een dierwaardig bestaan.

Wat bieden wij

 • Deskundig advies en ondersteuning
 • Alle toebehoren die nodig zijn voor de pleegopvang: Voer, kattenbakvulling, kleedjes en eventueel een bench.
 • Medische verzorging voor de kat in de pleegopvang.

Het verzorgen van een ‘logeer-kat’ is heel plezierig, uitdagend en bevredigend. U helpt daarmee een dier en verlicht de zorg van de asielmedewerkers. Het betekent echter wel een verantwoordelijkheid en soms gebeuren er minder leuke dingen, zoals ziekte, overlijden of moeilijk gedrag. En al raakt u gehecht aan de logé; uiteindelijk moet hij/zij altijd weer naar het asiel terug… maar dan met een grote(re) kans op plaatsing, mede dankzij uw zorg!