Het Haags Dierencentrum vangt jaarlijks vijftienhonderd katten op. Sommige van deze katten hebben extra aandacht nodig en zijn gebaat bij een tijdelijk verblijf bij iemand thuis. Pleegopvang vrijwilligers nemen een kat of kitten(s) voor een aantal weken in huis, vaak in een bench, om ze te socialiseren, vertrouwen en veel liefde en aandacht te geven en/of te laten opgroeien in een stabiele omgeving.
Het pleegopvang adres helpt een asieldier en verlicht de zorg van de asielmedewerkers. Pleegopvang vergt veel verantwoordelijkheid en soms gebeuren er minder leuke dingen. Uiteindelijk gaat de pleeg kat weer terug naar het asiel maar dan met een grote(re) kans op herplaatsing.
We zoeken opvang voor verschillende soorten katten:
Bij binnenkomst worden kittens (en moeder) door de dierenarts onderzocht en zo mogelijk ontvlood en ontwormd. Als het nodig is zullen we moeder en kittens een aantal dagen in het asiel houden om te kijken hoe ze het doen. Daarna kunnen ze in principe naar het pleegadres. Als alle kittens 400 gram wegen moeten zij ontwormd worden. Dit krijgt u mee van de kattenverzorgers. Vervolgens als alle kittens 6 weken oud zijn, krijgen zij hun eerste enting. Ze moeten dan wel allemaal minstens 600 gram wegen. U maakt daarvoor een afspraak met de kliniek in het HDC. Ook dan worden ze weer onderzocht en eventueel ontvlood en ontwormd.
Ze mogen dan nog even mee naar huis en als alles goed gaat met de gezondheid, brengt u ze op de leeftijd van 7 weken definitief terug. We gaan dan proberen zo snel mogelijk een baasje voor ze te vinden; wat meestal erg snel lukt.
U geeft het jonge grut de kans om zo goed mogelijk door hun eerste levensfase heen te komen. Dat betekent wel wat zorg van uw kant: poepjes ruimen, buikjes masseren en soms oogjes zalven. Ze laten wennen aan alle dingen die ze in hun leven tegen kunnen komen (mensen, kinderen, andere dieren, voorwerpen en geluiden). Als de kittens in deze fase op een fijne manier hebben kennis gemaakt met al deze dingen, kunnen ze een zorgeloze toekomst tegemoet. Ze zullen veel minder angstig zijn voor nieuwe situaties, mensen en geluiden en kunnen zich makkelijker aanpassen. Dit is een van de belangrijkste fases in hun leven.
Maar ook onvermijdelijk: afscheid nemen van de kittens, want als ze oud en gezond genoeg zijn, gaan ze terug naar het asiel. Dan zijn het natuurlijk al blije kittens geworden, die met open armen ontvangen zullen worden door een nieuw baasje!
Katten met medische problemen en oudjes: zij zitten vaak maandenlang in het asiel te kwakkelen. Chronisch niezen, diarree, niet willen eten. Wij doen er van alles aan om het te verhelpen. Want ook deze katten verdienen een kans op een nieuw thuis! Het uitproberen van verschillende diëten en medicijnen vraagt tijd, veel tijd. En dus zitten deze pechvogels vaak erg lang in het asiel voor ze weg mogen.
Vaak knappen ze sneller op in een prettige, huiselijke omgeving. Bovendien is daar meer gelegenheid om extra zorg aan ze te besteden. In het asiel hebben we immers al de handen vol aan het verzorgen van gemiddeld 200 katten.
Om die reden zoeken wij pleegouders die zo’n kneusje een tijdje in huis willen nemen om ze te observeren en te proberen ze op te laten knappen. Daarna hopen we ook deze katten een nieuw thuis te bezorgen!
Dit verschilt per kat; soms is twee weekjes genoeg; soms heeft een kat langer nodig. Het is echter ook mogelijk dat het toch bergafwaarts gaat, omdat de kat te zwak is of ernstig ziek blijkt te zijn. Uiteraard blijft altijd het doel dat de kat recht heeft op een dierwaardig bestaan.
Het verzorgen van een ‘logeer-kat’ is heel plezierig, uitdagend en bevredigend. U helpt daarmee een dier en verlicht de zorg van de asielmedewerkers. Het betekent echter wel een verantwoordelijkheid en soms gebeuren er minder leuke dingen, zoals ziekte, overlijden of moeilijk gedrag. En al raakt u gehecht aan de logé; uiteindelijk moet hij/zij altijd weer naar het asiel terug… maar dan met een grote(re) kans op plaatsing, mede dankzij uw zorg!