Het belang van chippen

Een reden voor chippen is voldoende: hereniging met je huisdier.

Het is sinds 1 april 2013  in Nederland verplicht dat honden zijn gechipt. Voor katten geldt die verplichting alleen als zij mee gaan op vakantie naar het buitenland. Hoewel het (nog) niet verplicht is voor de kat, is het wel verstandig. Wanneer je je dier hebt laten chippen bij de dierenarts, dan is het ook belangrijk dat de chip wordt aangemeld en geregistreerd bij een databank en dat de contactgegevens kloppen.

In het asiel komen het hele jaar door katten binnen, met en zonder chip. Wij controleren de dieren bij binnenkomst altijd op chip. Blijkt hij/zij er een te hebben dan kunnen we het nummer opzoeken. Aan het chipnummer zijn namelijk de gegevens van jou als eigenaar gekoppeld. Op die manier kunnen we een vermiste kat weer herenigen met zijn eigenaar en daar wordt iedereen blij van! Helaas komt het ook regelmatig voor dat een dier wel een chip heeft, maar dat deze nooit is geregistreerd. Zorg er dus voor dat je de chip aanmeldt bij de databank!

Als een dier niet gechipt is dan is het terugvinden van de eigenaar een lastige klus. Ieder dier,  binnen gebracht met of zonder chip, verblijft minimaal twee weken in het asiel. Zo heeft de eigenaar de tijd om zijn dier te vinden. Wij maken melding van de gevonden dieren bij Amivedi. Dit is een landelijke website voor vermiste en gevonden dieren. Met wat geluk komt daar een match naar boven waardoor een dier alsnog terug naar huis kan. Maar heeft na twee weken de eigenaar zich nog niet bij ons gemeld, dan wordt het tijd om een nieuw huis voor het dier te zoeken.

Om deze situatie te voorkomen adviseren wij daarom altijd om je huisdier te laten chippen! Het is een kleine handeling waar de hond of kat weinig last van heeft, maar wel veel profijt van kan hebben in de toekomst.

Net verhuisd? Pas de chipregistratie aan!

Is je dier gechipt, zorg dan altijd dat je contactgegevens in de databank up-to-date zijn. Krijg je een ander telefoonnummer of ben je verhuisd? Pas dit dan zo snel mogelijk aan via de site van de chipregistratie. Mocht jou dier ontsnappen in de nieuwe buurt dan is de kans namelijk groot dat hij/zij de weg naar het nieuwe huis nog niet weet te vinden. Het is dan prettig als de gegevens op de chip bijgewerkt zijn, zodat jullie weer snel herenigd kunnen worden.

Op de website www.chipnummer.nl kun je zien of de chip van je huisdier geregistreerd is. Is dat niet het geval? Regel dit dan meteen. Dit kan via de website van de verschillende databases. Zorg ervoor dat je de chip bij minimaal een van deze databanken registreert. Hieraan zijn kosten verbonden. Hoeveel dat verschilt per site, maar kies er in ieder geval een uit waar je de gegevens op een later moment nog (zelf) aan kunt passen.

Ieder asieldier gechipt de deur uit!

De dieren die wij plaatsen hebben een chip en deze wordt op jou naam geregistreerd zodra je een dier adopteert. Zo dragen wij ons steentje bij aan een wereld waarin dier en eigenaar altijd maar één telefoontje van elkaar verwijderd zijn.