Niesziekte bij katten

Niesziekte kat

In het asiel komen vaak zwerfkatten binnen met ‘verkoudheids’ klachten. Meestal worden deze door niesziekte veroorzaakt. Niesziekte is heel besmettelijk en daarom hebben deze katten in een asielomgeving direct behandeling en speciale zorg nodig. Ze worden geïsoleerd in een zgn. ‘nieskamer’.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van niesziekte zijn twee virussen: het feline herpes virus en feline calici virus. Gelukkig worden katten standaard tegen deze twee virussen gevaccineerd. Daarnaast kunnen bacteriën zoals Chamydophila spp en Bordetella Bronchiseptica de klachten verergeren.

Symptomen

De symptomen verschillen heel erg per kat. Vooral jonge kittens en oude katten kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden door niesziekte. Volwassen katten in goede conditie daarentegen kunnen klachtenvrij drager zijn of milde klachten zoals niezen (soms met groene snot) en ooguitvloeiing krijgen. Andere klachten van acute niesziekte zijn: rode en ontstoken ogen, hoesten, sloomheid, anorexie (minder of niet eten), koorts, kwijlen (vaak door zweren op de tong bij calici virus infectie), benauwdheid, kreupelheid (door pijnlijke gewrichten bij calici virus infectie). Niesziekte kan tot een longontsteking leiden vooral bij kittens. Kittens met niesziekte stoppen met eten en drinken en dat kan snel uitdroging tot gevolg hebben. Uitdroging is levensbedreigend.

Chronische nies

In sommige gevallen kan herstel van niesziekte weken duren. In dit geval kan de kat soms vergroeiingen in de neus krijgen. Hierdoor kan slijm makkelijk in de neus blijven staan. Dat maakt deze katten gevoelig voor terugkerende bacteriële ontstekingen van de voorste luchtwegen. Deze katten zijn daardoor vaker verkouden en wij noemen ze chronische niespatiënten.

Ogen

Infecties met het feline herpes virus en de bijkomende bacteriële ontstekingen kunnen tot chronische conjunctivitis (oogvliesontsteking) en hoornvliesontstekingen leiden. Hoe jonger de kittens, hoe erger de klachten zijn. De beschadiging van de slijmvliezen kan bij hele jonge kittens zo ernstig zijn dat er vergroeiingen bijkomen.

 

 

 

Daardoor raken de oogleden vastgeplakt aan elkaar en aan het oog zelf. Deze vergroeiingen zijn soms onherstelbaar.

In het asiel hebben wij een paar jaar geleden een kitten gehad dat zo’n enorme last van zijn oog bleef houden dat wij ervoor hebben gekozen om het oog te verwijderen (enucleatie).

Behandeling

De behandeling is vooral gericht op het ondersteunen van de kat. Vaak moeten er antibiotica gegeven worden om secondaire infecties te bestrijden en een longontsteking te voorkomen. Onstekingsremmers/pijnstillers zijn ook soms nodig, vooral bij koorts. Neusdruppels kunnen ook helpen om het slijm minder taai te maken. Het allerbelangrijkste is het zorgen voor goede hydratie door het eventueel infuus geven en het helpen met het eten door het aanbieden van lekkers. Als de kat niks of te weinig eet, is het van groot belang dat de kat een paar keer per dag dwangvoer krijgt. Dat wordt langzaam en voorzichtig met een spuit via de zijkant van de bek gegeven.