02/06/2023

WETHOUDER ARJEN KAPTEIJNS OVER HIP

< Terug naar nieuws

Een paar weken geleden stond stadsboerderij Molenweide in het teken van het Huisdier Informatie Punt (HIP). De stadsboerderijen in Den Haag zijn samen met verschillende dierenwelzijnsorganisaties allemaal Huisdier Informatie Punten. Bij de Huisdier Informatie Punten werken deskundige medewerkers die informatie kunnen geven over verzorging, kosten, opvoeding van de meest populaire huisdieren en of een huisdier bij iemand past.

De opkomst aan het HIP Huisdierfeest was groot. Veel kinderen met ouders, opa’s en oma’s. De bezoekers werden hier geïnformeerd over de verzorging van huisdieren en de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken: hoe verzorg je je eigen dier het beste en hoe blijft het gezond? Wat kan je doen als je een hond op straat op je afkomt? Hoe knip ik de nagels van een cavia? Schaapscheerder Jan van der Kooy liet zien hoe hij binnen een paar minuten een schaap van zijn vacht verlost. Uiteraard was er ook ruimte voor vertier. Er werden spelletjes gespeeld en flink gesprongen op het aanwezige luchtkasteel.

Tegelijkertijd was het voor mij een mooie gelegenheid om met verschillende HIP partners: Het Knagertje, Haags Dierencentrum, Dierenambulance Den Haag en De Hondenbescherming in gesprek te gaan. Zo vertelde de vrijwilliger van de Dierenambulance over haar werkzaamheden en de voldoening die zij hier uithaalt

 Jaarlijks komen zij talloze verwaarloosde en/of gewonde dieren tegen. Om deze dieren te kunnen helpen, hebben zij niet alleen steun, maar ook vrijwilligers nodig. Ook zo’n mooi verhaal hoorde ik van de vertegenwoordiger van Het Knagertje over hoe zij konijnen en knaagdieren opvangt en liefdevol verzorgt en hoe zij zich inzet voor de dierenvoedselbank.

Voor veel mensen is het hebben van een huisdier een belangrijke bron van steun en plezier.

Deze dieren verdienen allemaal specifieke zorg en aandacht en daar kan het Huisdier informatiepunt bij helpen. De voorlichting van het HIP staat altijd in het teken van de behoefte van het dier. Goede voorlichting en educatie over het nemen van een huisdier is ontzettend belangrijk. Veel dierenleed kan voorkomen worden als een huisdier bewust wordt aangeschaft, zodat de toestroom van huisdieren naar de dierenasiels zal verminderen. Dus heeft u vragen over verzorging, kosten, opvoeding van de meest populaire huisdieren en of een huisdier u past kunnen de medewerkers van het HIP staan u graag te woord of kijk op www.huisdierinformatiepunt.nl. De Haagse stadsboerderijen zijn ook bezoeklocaties van het HIP. Een mooie aanleiding om met je vraag één van prachtige Haagse stadsboerderijen te bezoeken.

Arjen Kapteijns, wethouder Dierenwelzijn Gemeente Den Haag