Wat leuk dat je er over denkt om een kitten uit het asiel te adopteren! Zo krijgt een dier dat bij ons verblijft weer een fijn leven. Veel dierenliefhebbers gingen je voor, hun stories lees je onder ‘Succesverhalen’.
Kijk hier voor de asielkatten en kittens die naar huis mogen.
Is er een bij waar je interesse in hebt, vul dan dit formulier compleet in en we nemen contact met je op voor een afspraak.
D.m.v. het invullen van het formulier kun je al aangeven wat je gezinssituatie is, of je andere huisdieren hebt etc.
Daarnaast kun je ons alvast laten weten wat je voor een katje zoekt, poes of kater, leeftijd, karakter. Je kunt natuurlijk ook reageren op een specifieke kat.
Na ontvangst van je formulier nemen wij z.s.m. contact op met je voor een afspraak. We laten je dan alle plaatsbare kittens zien die bij jouw situatie passen en samen kijken we of er een match is. Is die er, dan mag het gelijk mee naar huis.
De afspraken worden gemaakt in de middag (tussen 12.30-15.30 uur). Er worden opeenvolgend met meerdere mensen afspraken gemaakt, dus het kan zijn dat het kitten waarin je interesse had net met degene voor jou naar huis is gegaan. Daarom is het ook fijn om we weten wat je precies zoekt, zodat wij eventueel een ander kitten kunnen voorstellen.
Met ‘Open afspraken’ bedoelen we dus dat je tijdens je afspraak naar meerdere katten/kittens kunt kijken.
Tijdens het verblijf van het kitten zijn de verzorgers veel over hem/haar te weten gekomen. We kennen de specifieke behoeften en bekijken samen met jou of het nieuwe thuis daaraan voldoet. Een kitten dat bang van aard is plaatsen we dus niet in een gezin met jonge kinderen.
We zijn altijd op zoek naar de perfecte match. En als we die hebben gevonden, dan mag je nieuwe huisgenootje meteen met je mee.
De adoptiekosten voor een kitten < 6 maanden zijn € 175,00. Het kitten is gevaccineerd, ontwormd, ontvlooid en gechipt.
Bekijk ook even onze plaatsingsvoorwaarden
De kittens op de foto’s hieronder hebben al een thuis 🙂 🙂
Ik heb al een huis.
Ik heb al een huis.
Ik heb al een huis.
De kleintjes blijven minimaal zeven weken bij ons. Ze mogen pas naar een thuis als ze goed op gewicht zijn en onze dierenarts ze een laatste check heeft gegeven. Ze zijn dan ingeënt, gechipt, ontvlooid en ontwormd. Het kan zijn dat ze een reactie krijgen op de enting, verhoging kan een gevolg zijn, waardoor ze toch langer bij ons moeten blijven. Vandaar dat we nooit exact kunnen zeggen wanneer een kitten vrij komt voor plaatsing.
Kittens zijn natuurlijk erg schattig en aandoenlijk. Maar vergen in de opvoeding vaak meer tijd, energie en oplettendheid dan volwassen katten. Ze zijn nog erg jong en kwetsbaar en doordat de overgang naar hun nieuwe thuis stress met zich mee brengt, kan hun weerstand (tijdelijk) afnemen. Hierdoor kunnen kittens makkelijker ziek worden.
Ze worden gevaccineerd op een leeftijd van zes en twaalf weken. Pas twee weken na de laatste vaccinatie zijn zij maximaal beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. De vaccinaties geven echter nooit 100% bescherming tegen ziektes. Hoewel het ziekteverloop in het algemeen milder is dan bij niet goed gevaccineerde katten, moet je toch alert zijn op symptomen als: niezen, hoesten, vieze en/of natte oogjes, snotneuzen, braken, diarree en sloomheid.
De kittens die uit ons asiel kunnen worden geadopteerd zullen zeven weken of ouder zijn. In hun jonge leventje hebben ze dan al veel meegemaakt. Kittens zijn bij de geboorte nog helemaal afhankelijk van hun moeder. Ze worden blind en doof geboren. Pas bij een dag of tien gaan hun oogjes open en na ongeveer twee weken beginnen de oortjes zich te ontwikkelen.
Een hele belangrijke tijd voor een kitten is de 1e socialisatiefase. Deze begint als het kitten ongeveer vier weken is tot en met zeven weken. In deze periode leert het omgaan met situaties die het later in zijn leven ook tegen gaat komen. Om de kittens zo goed mogelijk voor te bereiden op hun verdere leven is het belangrijk dat de kittens zo veel mogelijk in contact komen met mensen ( -onbekende- volwassenen en kinderen), andere sociale katten, sociale honden en andere sociale dieren. Ook geluiden (zoals de stofzuiger) en andere dingen (vervoersmand en autorijden). De indrukken die ze in deze periode opdoen, zijn bepalend voor de rest van hun leven. Kittens die in deze periode geen mensen zien en alleen met soortgenoten (katten) opgroeien, zullen later schuwe en moeilijker benaderbare katten worden.
Het is belangrijk om zo veel mogelijk te voorkomen dat de kittens negatieve ervaringen opdoen met mensen. Als een kitten na de eerste paar weken door diverse mensen op de goede manier worden opgepakt, geaaid en ermee wordt gespeeld, zal het minder angstig voor mensen worden en graag met mensen willen spelen. Katten knuffelen en met katten spelen is heel belangrijk voor het welzijn van katten. Tijdens deze socialisatieperiode is het ook heel belangrijk dat een kitten aan andere activiteiten, zoals kammen/borstelen, nagels knippen, het reismandje en aan andere dieren went en leert hoe ermee om te gaan.
Als je het kitten vanuit ons asiel mee naar huis neemt, is het minimaal zeven weken oud. Het kitten zit dan net in de 2e socialisatiefase, ook wel angstfase genoemd. Deze fase duurt ongeveer tot een kat de leeftijd van zes maanden heeft bereikt. Vanaf een leeftijd van zeven weken neemt de angst van een kitten toe. Angst of heftige schrik zal in deze fase eerder traumatisch zijn. Daarom is het belangrijk dat u doorgaat met het verder socialiseren van het kitten. Probeer negatieve ervaringen zoveel mogelijk te voorkomen en als ze zich onverhoopt toch voordoen, teniet te doen door positieve ervaringen. Bijvoorbeeld als een kitten per ongeluk hardhandig is benaderd door een kind, moet het kitten in de volgende dagen positief contact hebben met andere kinderen.
Verder socialiseren is dus uitermate belangrijk, zodat je kitten later een blije en geen bange kat wordt.
Wil je een kitten een fijn thuis geven? Kies dan voor een kater of poesje uit het asiel!