Kitten adopteren?

BELANGRIJK:

Om besmetting met en verspreiding van het Corona virus te voorkomen, werken onze verzorgers in kleine teams met ondersteuning van de vrijwilligers volgens een vast protocol. Zij zijn onze rots in de branding voor noodzakelijke verzorging van de asieldieren. Wees aardig en heb geduld en begrip voor de situatie. Door de omstandigheden kan het iets langer duren dan anders.

 

  • Je mag met maximaal 2 (gezonde) personen naar de afspraak komen.
  • Heb je of heeft iemand uit jouw huishouden verkoudheidsklachten (hoesten, niezen, verkoudheidsklachten, geen smaak hebben, hoofdpijn, benauwdheid, luchtwegklachten en/of koorts), dan kun je geen afspraak maken.
  • Heb je of heeft iemand uit jouw huishouden verkoudheidsklachten (hoesten, niezen, verkoudheidsklachten, geen smaak hebben, hoofdpijn, benauwdheid, luchtwegklachten en/of koorts), voorafgaand aan de afspraak, dan kan de afspraak niet doorgaan.
  • We schudden geen handen en houden 1,5 m afstand van elkaar.
 • Als je een afspraak hebt, kom dan op tijd.
 • Alleen pinbetaling mogelijk.

Een kitten adopteren

Goed dat je er over denkt om een asielkitten te adopteren! Zo krijgt een dier dat bij ons verblijft weer een fijn leven.

Neem per mail contact met ons op

Wil jij ook graag een asielkitten een fijn thuis geven? De kittens die er klaar voor zijn om naar een nieuw baasje te gaan, worden op onze website geplaatst. Is er een bij waar je interesse in hebt, mail je (met je telefoonummer) erin naar kat@haagsdierencentrum.nl

Op basis van de ontvangen reacties, nemen we – op volgorde van binnenkomst – telefonisch contact met je op om  middels een aantal vragen te kunnen bepalen of er sprake is van een match tussen jou enhet kitten. Wij zullen je dan verder informeren over het vervolgtraject. Indien we je niet telefonisch kunnen bereiken, zijn wij, vanwege het grote animo om het kitten te adopteren, genoodzaakt verder te gaan met de volgende geïnteresseerde. Houd je telefoon dus bij de hand! Als je niets van ons hoort, zullen er andere geïnteresseerden zijn die eerder hebben gereageerd. We bellen je alleen als je in aanmerking komt om de kat te adopteren.

Belangrijk om te weten:

 • Wij gaan in het screeningsgesprek uit van de specifieke behoeften van het dier.

Tijdens het verblijf van het kitten zijn de verzorgers veel over hem/haar te weten gekomen.  We kennen de specifieke behoeften en bekijken samen met jou of het nieuwe thuis daaraan voldoet.  Een kitten dat bang van aard is plaatsen we niet in een gezin met jonge kinderen.

 

 • Als er een match lijkt te zijn, kun je op afspraak kennis maken met het kitten.
 • Tijdens de afspraak kunnen er ook vragen gesteld worden en als er een match is worden de adoptiepapieren ondertekend.

We zijn altijd op zoek naar de perfecte match. En als we die hebben gevonden, dan mag je nieuwe huisgenootje meteen met je mee!

Wij vragen:

 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
 • Alleen pinbetaling mogelijk.

Adoptiekosten

De adoptiekosten voor een kitten >  6 maanden zijn € 140,00. Het kitten is gevaccineerd, ontwormd, ontvlooid en gechipt.

Kittenpakket

Om uw nieuwe kitten de eerste maand goed te kunnen verzorgen, hebben we een adoptiepakket samengesteld (€ 64.95) dat moet worden afgenomen indien u het kitten adopteert. In het pakket zit: een vervoersmand, een fleecedekentje, 2.5 kilogram kittenbrokjes voor ongeveer een maand, vlooienkam, speelhengel, (spons)balletje en een speelmuis. Dit komt bij de adoptiekosten van € 140,00.

Plaatsingsvoorwaarden

Bekijk ook even onze plaatsingsvoorwaarden

Ze blijven minimaal zeven weken bij ons

De kleintjes blijven minimaal zeven weken bij ons. Ze mogen pas naar een thuis als ze goed op gewicht zijn en onze dierenarts ze een laatste check heeft gegeven. Ze zijn dan ingeënt, gechipt, ontvlooid en ontwormd. Het kan zijn dat ze een reactie krijgen op de enting, verhoging kan een gevolg zijn, waardoor ze toch langer bij ons moeten blijven. Vandaar dat we nooit exact kunnen zeggen wanneer een kitten vrij komt voor plaatsing.

 

 

Kittens zijn natuurlijk erg schattig en aandoenlijk. Maar vergen in de opvoeding vaak meer tijd, energie en oplettendheid dan volwassen katten. Ze zijn nog erg jong en kwetsbaar en doordat de overgang naar hun nieuwe thuis stress met zich mee brengt, kan hun weerstand (tijdelijk) afnemen. Hierdoor kunnen kittens makkelijker ziek worden.

Ze worden gevaccineerd op een leeftijd van zes en twaalf weken. Pas twee weken na de laatste vaccinatie zijn zij maximaal beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. De vaccinaties geven echter nooit 100% bescherming tegen ziektes. Hoewel het ziekteverloop in het algemeen milder is dan bij niet goed gevaccineerde katten, moet je toch alert zijn op symptomen als: niezen, hoesten, vieze en/of natte oogjes, snotneuzen, braken, diarree en sloomheid.

 

 

De kittens die uit ons asiel kunnen worden geadopteerd zullen zeven weken of ouder zijn. In hun jonge leventje hebben ze dan al veel meegemaakt. Kittens zijn bij de geboorte nog helemaal afhankelijk van hun moeder. Ze worden blind en doof geboren. Pas bij een dag of tien gaan hun oogjes open en na ongeveer twee weken beginnen de oortjes zich te ontwikkelen.

 

 

 

Een hele belangrijke tijd voor een kitten is de 1e socialisatiefase. Deze begint als het kitten ongeveer vier weken is tot en met zeven weken. In deze periode leert het omgaan met situaties die het later in zijn leven ook tegen gaat komen. Om de kittens zo goed mogelijk voor te bereiden op hun verdere leven is het belangrijk dat de kittens zo veel mogelijk in contact komen met mensen ( -onbekende- volwassenen en kinderen), andere sociale katten, sociale honden en andere sociale dieren. Ook geluiden (zoals de stofzuiger) en andere dingen (vervoersmand en autorijden). De indrukken die ze in deze periode opdoen, zijn bepalend voor de rest van hun leven. Kittens die in deze periode geen mensen zien en alleen met soortgenoten (katten) opgroeien, zullen later schuwe en moeilijker benaderbare katten worden.

Het is belangrijk om zo veel mogelijk te voorkomen dat de kittens negatieve ervaringen opdoen met mensen. Als een kitten na de eerste paar weken door diverse mensen op de goede manier worden opgepakt, geaaid en ermee wordt gespeeld, zal het minder angstig voor mensen worden en graag met mensen willen spelen. Katten knuffelen en met katten spelen is heel belangrijk voor het welzijn van katten. Tijdens deze socialisatieperiode is het ook heel belangrijk dat een kitten aan andere activiteiten, zoals kammen/borstelen, nagels knippen, het reismandje en aan andere dieren went en leert hoe ermee om te gaan.

Als je het kitten vanuit ons asiel mee naar huis neemt, is het minimaal zeven weken oud. Het kitten zit dan net in de 2e socialisatiefase, ook wel angstfase genoemd. Deze fase duurt ongeveer tot een kat de leeftijd van zes maanden heeft bereikt. Vanaf een leeftijd van  zeven weken neemt de angst van een kitten toe. Angst of heftige schrik zal in deze fase eerder traumatisch zijn. Daarom is het belangrijk dat u doorgaat met het verder socialiseren van het kitten. Probeer negatieve ervaringen zoveel mogelijk te voorkomen en als ze zich onverhoopt toch voordoen, teniet te doen door positieve ervaringen. Bijvoorbeeld als een kitten per ongeluk hardhandig is benaderd door een kind, moet het kitten in de volgende dagen positief contact hebben met andere kinderen.

Verder socialiseren is dus uitermate belangrijk, zodat je kitten later een blije en geen bange kat wordt.

Wil je een kitten een fijn thuis geven? Kies dan voor een kater of poesje uit het asiel!