Het HDC-team bestaat uit een aantal disciplines;
De teams worden aangestuurd door Mirjam Smit (operationeel manager).
Wij stellen ons graag aan jullie voor:
Het team van de hondenafdeling bestaat uit de medewerkers Anita, Björn, Kim en Naomi. Zij zijn gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut of in opleiding daarvoor. Wij staan achter het positief opvoeden en begeleiden van honden en dat is dan ook hoe wij te werk gaan. De opleiding wordt verzorgd door kynologisch centrum Quiebus.
Onze dagelijkse taken zijn de schoonmaak, het voeren, verzorgen, observeren en het positief begeleiden van onze asielhonden. Gemiddeld zijn er zo’n 50 honden bij ons. Bovendien leren wij tijdens het verblijf de honden kennen. Dit doen wij samen met de vrijwilligers die onze liefde voor de honden delen. Wanneer nodig zal er voor een hond een op maat gemaakte therapie geschreven en toegepast worden om ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.
Toekomstige eigenaren worden tijdens het kennismakingsgesprek uitgebreid geïnformeerd over de hond die ze willen adopteren. In dit gesprek geven zij ook aan wat zij een hond te bieden hebben en wat hun verwachtingen zijn. Met deze informatie en in combinatie met de kennis die wij hebben opgedaan tijdens het verblijf van de honden, gaan wij op zoek naar de perfecte match. Ook hierbij gaan wij uit van de specifieke behoeften van de hond!
Het team van de kattenafdeling bestaat uit verzorgers, Naomi, Saskia, Anita, Carlijn, Cassandra, Tim en Killian. Samen met de vrijwilligers houden wij alle asielkatten tevreden. Wij zijn er voor de dagelijkse verzorging zoals het voeren en schoonhouden van de verblijven. Maar ook om eventuele ziektes tijdig te signaleren, medicijnen te geven of een infuus. We monitoren onze gasten goed, qua gezondheid, daarnaast ook qua gedrag.
Is de kat bang of juist een beetje uitdagend, sociaal met andere katten of liever op zichzelf. Vindt hij/zij het fijn om geknuffeld te worden, of kun je beter wachten totdat hierom gevraagd wordt? Hebben we met een actief dier te maken, dan is een tuin bij het toekomstige thuis wel een must. Past het katje in een gezin met kleine kinderen? Al deze eigenschappen leggen we vast, zodat we de poes of kater in een geschikte omgeving kunnen herplaatsen en de nieuwe eigenaar uitgebreid kunnen informeren.
Alle verzorgers zijn gediplomeerd gedragstherapeut of in opleiding hiervoor. Zien we bij een binnengekomen kat een gedragsprobleem dan gaan we hiermee op diervriendelijk wijze aan de slag. Wij willen graag dat elke asielkat weer een fijn thuis krijgt.
In onze kliniek werken dierenartsen Nadine van der Jagt, Jasmijn Vos en Allie Mahdmina. Samen met assistentes Mirjam en Jessica. Onze vrijwilligers Joke, Edith en Anneke maken het team compleet.
De kliniek van het HDC biedt zorg aan alle asielhonden en -katten. Dit varieert van onderzoek, chippen en enten bij binnenkomst en het starten van een behandelplan indien nodig. Maar ook noodzakelijke operaties worden regelmatig uitgevoerd.
Uitgebreide informatie vind je hier.
De spil van de organisatie, bestaat uit twee vaste medewerkers Ellen en Irma. Bij de receptie worden alle asieldieren ingeschreven en uitgeschreven.
De receptiemedewerkers proberen de eigenaar van een gevonden dier te achterhalen en contact te leggen, zodat de dieren niet onnodig lang bij ons hoeven te verblijven. Dagelijks worden de gevonden dieren doorgegeven aan Amivedi.
Wanneer een dier geadopteerd wordt, maakt de receptie het papierwerk en de betaling in orde. Na plaatsing wordt de chip geregistreerd op de naam van de nieuwe eigenaar. Natuurlijk is de receptie het eerste aanspreekpunt bij binnenkomst. Hier worden ook de donaties in natura in ontvangst genomen.
De receptie zal uw e-mail en telefoontje zo snel mogelijk behandelen en u kunt bij ons terecht voor de aanschaf van voer en andere honden- en kattenartikelen.
Mirjam Smit (operationeel manager).
Regelmatig wordt overleg gevoerd met externe partijen zoals de gemeente en andere dierenwelzijnsorganisaties.