Kittens

Een kitten adopteren

Elk jaar in de zomer komt er een ware kittengeboortegolf op gang in het Haags Dierencentrum. In maart dit jaar beviel de eerste poes al van een nestje. Dat was nog maar het begin. Bijna dagelijks worden er drachtige poezen, moederpoezen met kittens of kittens alleen binnengebracht. Gelukkig hebben we de faciliteiten en expertise in huis om ze te kunnen verzorgen, samen met onze vrijwilligers.

De kleintjes blijven minimaal zeven weken bij ons. Ze mogen pas naar een thuis als ze goed op gewicht zijn en onze dierenarts ze een laatste check heeft gegeven. Ze zijn dan ingeënt, gechipt, ontvlooid en ontwormd. Het kan zijn dat ze een reactie krijgen op de laatste enting, verhoging kan een gevolg zijn, waardoor ze toch langer bij ons moeten blijven. Vandaar dat we nooit exact kunnen zeggen wanneer een kitten vrij komt voor plaatsing.

Als de kittens zover zijn dat ze naar een thuis mogen, zetten wij altijd een bericht op facebook. Dan moet u echt zorgen dat u hier tijdig bent. We gaan om 12.30 uur open maar de belangstelling is altijd groot. Reserveren doen we niet, omdat we daar geen goede ervaringen mee hebben. Soms werden ze toch niet opgehaald terwijl we andere mensen teleur moesten stellen. De adoptiekosten voor een kitten bedragen 130 euro. Het kitten is  ingeënt, gechipt, ontvlooid en ontwormd. De verzorgers geven alle informatie, maar misschien is het goed om alvast even op deze pagina te kijken: www.licg.nl/katten

Kittens zijn natuurlijk erg schattig en aandoenlijk. Maar vergen in de opvoeding vaak meer tijd, energie en oplettendheid dan volwassen katten. Ze zijn nog erg jong en kwetsbaar en doordat de overgang naar hun nieuwe thuis stress met zich mee brengt, kan hun weerstand (tijdelijk) afnemen. Hierdoor kunnen kittens makkelijker ziek worden.

Ze worden gevaccineerd op een leeftijd van zes en twaalf weken. Pas twee weken na de laatste vaccinatie zijn zij maximaal beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. De vaccinaties geven echter nooit 100% bescherming tegen ziektes. Hoewel het ziekteverloop in het algemeen milder is dan bij niet goed gevaccineerde katten, moet u toch alert zijn op symptomen als: niezen, hoesten, vieze en/of natte oogjes, snotneuzen, braken, diarree en sloomheid.

Wilt u een kitten een fijn thuis geven? Kies dan voor een kater of poesje uit het asiel!

Opgroeien

De kittens die uit ons asiel kunnen worden geadopteerd zullen zeven weken of ouder zijn. In hun jonge leventje hebben ze dan al veel meegemaakt. Kittens zijn bij de geboorte nog helemaal afhankelijk van hun moeder. Ze worden blind en doof geboren. Pas bij een dag of tien gaan hun oogjes open en na ongeveer twee weken beginnen de oortjes zich te ontwikkelen.

Een hele belangrijke tijd voor een kitten is de 1e socialisatiefase. Deze begint als het kitten ongeveer vier weken is tot en met zeven weken. In deze periode leert het omgaan met situaties die het later in zijn leven ook tegen gaat komen. Om de kittens zo goed mogelijk voor te bereiden op hun verdere leven is het belangrijk dat de kittens zo veel mogelijk in contact komen met mensen ( -onbekende- volwassenen en kinderen), andere sociale katten, sociale honden en andere sociale dieren. Maar ook geluiden (zoals de stofzuiger) en andere dingen (vervoersmand en autorijden). De indrukken die ze in deze periode opdoen, zijn bepalend voor de rest van hun leven. Kittens die in deze periode geen mensen zien en alleen met soortgenoten (katten) opgroeien, zullen later schuwe en moeilijker benaderbare katten worden. Het is belangrijk om zo veel mogelijk te voorkomen dat de kittens negatieve ervaringen opdoen met mensen. Als een kitten na de eerste paar weken door diverse mensen op de goede manier worden opgepakt, geaaid en ermee wordt gespeeld, zal het  minder angstig voor mensen worden en graag met mensen willen spelen. Katten knuffelen en met katten spelen is heel belangrijk voor het welzijn van katten. Tijdens deze socialisatieperiode is het ook heel belangrijk dat een kitten aan andere activiteiten, zoals kammen/borstelen, nagels knippen, het reismandje en aan andere dieren went en leert hoe ermee om te gaan.

Als u het kitten vanuit ons asiel mee naar huis neemt, is het minimaal zeven weken oud. Het kitten zit dan net in de 2e socialisatiefase, ook wel angstfase genoemd. Deze fase duurt ongeveer tot een kat de leeftijd van zes maanden heeft bereikt. Vanaf een leeftijd van  zeven weken neemt de angst van een kitten toe. Angst of heftige schrik zal in deze fase eerder traumatisch zijn. Daarom is het belangrijk dat u doorgaat met het verder socialiseren van het kitten. Probeer negatieve ervaringen zoveel mogelijk te voorkomen en als ze zich onverhoopt toch voordoen, teniet te doen door positieve ervaringen. Bijvoorbeeld als een kitten per ongeluk hardhandig is benaderd door een kind, moet het kitten in de volgende dagen positief contact hebben met andere kinderen.

Verder socialiseren is dus uitermate belangrijk, zodat uw kitten later een blije en geen bange kat wordt.

Organisatie

Als oudste en één van de grootste asielen van Nederland zorgen wij, met inzet van educatie en voorlichting, op professionele wijze voor de opvang en verzorging van alle aangeboden katten en honden uit de regio Den Haag in een diervriendelijk asiel en pension.

De individuele zorg voor het dier is de basis van ons beleid.

 

anbi

Apps

 

appstore1

google play1

Gegevens

Geopend van ma t/m zat van 12.30 tot 15.30

Lozerlaan 595
2544 MC Den Haag


070-3661806
http://www.haagsdierencentrum.nl

KvK: 41157013
RSIN: 002875019
BTW: NL002875019B01

IBAN: NL05 INGB 0004 4181 83
UBN: 6346579

NFDO