Hondenpension

Welkom in ons pension!

Bij aankomst wordt uw hond bij de receptie ingeschreven. Samen met een verzorger loopt u naar het logeerverblijf van uw hond. Uw hond heeft een eigen binnenkennel met mand en deken, in de winter is de kennel verwarmd. Aangrenzend is er een overdekte buitenkennel, deze komt uit op de patio. Voor de nodige ontspanning is er voldoende speelgoed aanwezig.


U mag natuurlijk ook de eigen mand of deken meegeven, zodat uw hond zich misschien wat sneller op z'n gemak voelt. Houdt u er wel rekening mee dat meegebrachte spullen kapot kunnen gaan of zoek kunnen raken. Helaas kunnen wij dit niet vergoeden.

De buitenkennel wordt gedeeld met een andere hond mits uw hond daar goed meer overweg kan. Onze verzorger zal uw hond eerst apart observeren om te zien wat zijn/haar gedrag is en om de hond aan de nieuwe omgeving te laten wennen. Afhankelijk van het ras, geslacht, leeftijd en formaat zal uw hond (al dan niet) samengezet worder met een andere hond. Extra bewegingsvrijheid is er op de aangrenzende patio en een zijveld, waar uw hond minimaal 1x per dag met zijn/haar kennelmaatje kan spelen. 's Avonds en 's nachts zit elke hond in de eigen binnenkennel. Honden die bij elkaar horen, mogen natuurlijk wel samen in een kennel blijven.

Staffordshire-achtige honden zijn welkom in ons pension, maar ze worden, uit voorzorg, niet samengezet met een andere hond.

Voeding

Wij voeren de honden 2x per dag brokken van het merk Yarrah (biologisch honden- en kattenvoer). De slechte eters krijgen blikvoer door de brokken, zodat ook zij goed eten. Uitgeraard worden de hondenkoekjes niet vergeten. Als u wil dat uw hond 3x per dag gevoerd wordt, kan dat natuurlijk ook. Staat uw hond op dieetvoer, dan is ook dit uiteraard geen probleem. U kunt zelf voldoende dieetvoer meegeven. Als u wil dat wij voor het dieetvoer zorgen, vragen wij u dit ruim van tevoren kenbaar te maken. De kosten hiervan worden aan u doorberekend. Ook willen wij graag weten van u waarvoor dit voer wordt gegeven.

Medisch

Doordat uw hond een vaste verzorger heeft wordt afwijkend gedrag snel geconstateerd. Als wij vermoeden dat uw hond iets mankeert kunnen wij direct (van maandag t/m vrijdag) naar de in het gebouw aanwezige dierenarts. In het weekend zijn wij aangewezen op de reguliere dienstdoende weekend dierenartsen in Den Haag. Heeft u liever dat wij uw eigen dierenarts raadplegen, dan doen wij dat. Eventuele kosten voor de dierenarts of extra medicijnen worden in rekening gebracht. Ook als uw hond medicijnen gebruikt is dit geen enkel probleem. U dient deze wel ruim voldoende mee te geven. Verder willen we graag een duidelijke beschrijving van het medicijn, de dosering en waarvoor dit medicijn wordt gegeven.

Is uw dier ouder dan 10 jaar? Of is uw dier onder behandeling bij een dierenarts? Dan vragen wij u een recente medische status bij uw dierenarts op te vagen en voor aanvang van het verblijf in ons pension aan ons te mailen. Wij willen uw dier tijdens uw vakantie graag de juiste verzorging geven. In sommige gevallen is dit helaas niet mogelijk of vinden wij het niet verantwoord uw dier op te nemen.

Diervriendelijk pension en dagopvang

Het Haags Dierencentrum gebruikt alleen niet-corrigerende halsbanden en tuigen. Wij verwachten dat onze gasten ook deze Doggy Dresscode hanteren. Indien u hiervan wel gebruik maakt informeren wij u graag over het effect van deze middelen op uw hond. Indien u hiervan desondanks toch gebruik wilt blijven maken, kunnen wij uw hond niet opnemen.

Doggy Dresscode HDC-style

Het Haags Dierencentrum hanteert sinds 2006 een eigen 'dresscode' voor alle honden die het terrein betreden. Zowel voor haar asielhonden als voor haar pension- en dagopvanghonden. Dit houdt in dat elke hond welkom is, groot, klein, dun, dik, kort of lang, zolang deze maar uitgelaten wordt aan een gewoon tuig, een normale halsband of een jachtlijn met stop. In ons dierencentrum zijn alle correctiematerialen (anti-trektuigen, slipkettingen, slipbanden, stroombanden, prikbanden, gentle leaders, halti's etc.) verboden.

Waarom hanteert het HDC nu deze dresscode? Wij streven een 100% diervriendelijk beleid na. De hierboven genoemde correctiematerialen stroken niet met een diervriendelijk beleid. Alle materialen zijn erop gebaseerd de hond iets af te leren op basis van correcties en pijn. Deze methodes zijn niet alleen achterhaald, maar ook nog eens volstrekt onnodig, Aangezien in het HDC professioneel opgeleid en bijgeschoold personeel werkzaam is, hanteren wij deze dresscode.

De meeste corrctiemiddelen worden gekocht (al dan niet op advies van een dierenarts, dierenwinkel of hondenschool), omdat de hond bijvoorbeeld trekt en bijna niet te houden is. Er wordt dan een slipketting aangeschaft en na een paar correcties snapt de hond dat hij niet meer aan de lijn moet trekken. Het werkt! In werkelijkheid ligt het echter anders. Zodra de eigenaar weer een gewone halsband om doet bij de hond, trekt deze namelijk weer even hard. De hond heeft namelijk niet geleerd dat bijvoorbeeld het commando 'naast' betekent aan een slappe lijn met de baas meelopen. Hij heeft geleerd dat de slipketting pijn doet als hij trekt. Dus om dit te vermijden, blijft hij, zo lang hij de slipketting om heeft, zonder trekken meelopen. Naar onze mening zou een eigenaar om deze reden al geen gebruik moeten willen maken van correctiemateriaal.

Echter, er zijn nog twee grote nadelen verbonden aan het gebruik van deze materialen. De eigenaar hoort voor de hond namelijk de roedelleider te zijn. De roedelleider dient te zorgen voor bescherming en veiligheid en hoort nooit de toediener van pijn te zijn.

Verder is wetenschappelijk bewezen dat de hond de correcties niet alleen koppelt aan de eigenaar, maar ook aan hetgeen hij tegenkomt. Trekt de hond dus vaak naar andere honden omdat hij daarmee wil spelen en hij krijgt daarop iedere keer een correctie, dan betekent dit dus dat (aangelijnd) andere honden ellende veroorzaken. Zij betekenen niet langer 'he, leuk spelen' maar pijn. Zo krijgt men honden die (aan de lijn) gaan uitvallen naar andere honden. Sommige honden blijven los wel leuk met andere honden spelen, omdat dit nooit pijn doet. Andere honden krijgen zo'n hekel aan honden dat ze ook als ze los zijn agressie inzetten.

Alle overige genoemde correctiematerialen zijn gebaseerd op hetzelfde principe, te weten, de hond door middel van straf, pijn of angst niet meer te laten trekken, uitvallen etc. Waarom worden geze materialen dan nog aangeraden en verkocht? Dit komt omdat het in Nederland niet verplicht is een opleiding te volgen om instructeur of gedragstherapeut te worden. Iedereen mag zich hiervoor uitgeven. Over hondengedrag leren dierenartsen tijdens hun opleiding in geringe mate en zij worden hierin niet bijgeschoold. Een eigenaar of medewerker van een dierenspeciaalzaak ontvangt geen specifieke scholing op het gebied van hondengedrag. De informatie van de leverancier is dikwijls de enige informatiebron.

Een hond op een diervriendelijke manier leren dat het commando 'naast' betekent ingehouden aan een slappe lijn meelopen, vergt meer kennis en kunde van zowel instructeur als eigenaar, dan de hond te leren dat men hem anders pijn doet. Door naast de eigenaar te blijven lopen kan deze pijnprikkel worden voorkomen. Dit is niet diervriendelijk. Gelukkkig beseffen steeds meer mensen dat het anders kan.

Op www.quiebus.nl kunt u terecht voor vele professioneel opgeleide en bijgeschoolde gedragstherapeuten door geheel Nederland. Bovendien treft u op deze site meer dan 30 hondenscholen aan in Nederland, Belgie en Duitsland, die geen gebruik maken van correctiematerialen. Daarnaast vindt u deze site ook dierenspeciaalzaken door heel Nederland, die bewust de keuze hebben gemaakt deze middelen niet meer te verkopen. Ook staat op www.quiebus.nl onder 'hondonvriendelijke hulpmiddelen' een uitleg per correctiemiddel.

Copyright: Kynologisch Centrum Quiebus.nl

Meer weten?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen over het (probleem) gedrag en/of de opvoeding van uw hond? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord en helpen u verder. U kunt ook mailen naar onze gedragstherapeut Anita Kloet-Bulsing,

 

 

 

Organisatie

Als oudste en één van de grootste asielen van Nederland zorgen wij, met inzet van educatie en voorlichting, op professionele wijze voor de opvang en verzorging van alle aangeboden katten en honden uit de regio Den Haag in een diervriendelijk asiel en pension.

De individuele zorg voor het dier is de basis van ons beleid.

 

anbi

Apps

 

appstore1

google play1

Gegevens

Geopend van ma t/m zat van 12.30 tot 15.30

Lozerlaan 595
2544 MC Den Haag


070-3661806
http://www.haagsdierencentrum.nl

KvK: 41157013
RSIN: 002875019
BTW: NL002875019B01

IBAN: NL05 INGB 0004 4181 83
UBN: 6346579

NFDO