Er zijn verschillende redenen waardoor honden niet thuis kunnen blijven en in een asiel terechtkomen. De hond kan niet overweg met kinderen, de eigenaar had niet de juiste kennis of tijdgebrek. Dit zorgt er helaas voor dat honden in een asiel terechtkomen. Daarnaast kosten honden veel geld, waardoor het kan voorkomen dat het baasje niet meer in staat is om voor zijn hond te zorgen. De meeste honden komen als ‘zwerfdier’ bij het dierenasiel terecht. Deze honden zijn op straat achtergelaten en de Dierenambulance brengt deze naar het asiel. Wanneer een dier gevonden is gaat het team van de hondenafdeling op zoek naar een nieuw liefdevol thuis.
Een hond adopteren kan een geweldige manier zijn van een nieuw leven binnen het gezin. Het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je een huisdier gaat adopteren. Graag informeren we je over hoe je een hond kan adopteren en wat de gedragsproblemen zijn bij een hond. Wees goed voorbereid voordat je een asielhond gaat adopteren en doe dit alleen als je een hond een fijn, nieuw thuis kan geven. Door goed voorbereid te zijn, kun je ervoor zorgen dat een asielhond een tweede kans krijgt.
Wanneer je opzoek bent naar een hond, raden wij je aan om te kijken op de website van verschillende dierenasielen. Op de website van veel dierenasielen zie je beschikbare honden. Hier staat een foto en een tekst bij, zodat je weet of deze hond goed bij jouw thuissituatie past. Via de website kan je een formulier invullen om een afspraak te maken.
Tijdens je afspraak krijg je van de verzorgers alle informatie over de hond. Gedurende het verblijf van de hond zijn zij natuurlijk veel te weten gekomen. Hoe sociaal is de hond naar soortgenoten, fietsers, paarden en mensen? Past de hond bijvoorbeeld goed in een gezin met kinderen of juist niet? Hoe gedraagt de hond zich tegenover mensen die hij niet kent? Tijdens de afspraak vertel je ook meer over je eigen gezins- en woonsituatie. Als wij denken dat je de hond kunt bieden waaraan hij behoefte heeft, dan mag je kennis maken met de hond. Dat doen we op het uitrenveld of tijdens een wandeling. Belangrijk is dat elk gezinslid meekomt. Soms is het nodig dat jullie een aantal keren terugkomen om vertrouwen op de bouwen met de hond. De hond gaat nooit dezelfde dag met je mee naar huis, zo kun je nog een nachtje slapen over je beslissing. Onze medewerkers helpen je zo goed mogelijk in het proces.
Naast honden die qua gezondheid iets mankeren, komen er ook honden binnen met een gedragsprobleem. Hier gaat het team van de hondenafdeling direct op een diervriendelijke wijze mee aan de slag. Dit houdt in dat wij geen gebruikmaken van correctiemateriaal. Gewenst gedrag belonen wij en ongewenst gedrag zullen wij niet bestraffen. Al onze hondenverzorgers hebben het diploma gedragstherapeut of zijn in opleiding hiervoor.
De (medische) verzorging van de asielhonden brengt hoge kosten met zich mee. Voor het overgrote deel zijn wij afhankelijk van donateurs en sponsors. Zonder jouw hulp kunnen wij de dieren niet helpen. Steun ons en wordt donateur. Het Haags Dierencentrum heeft een ANBI-erkenning dus jouw bijdrage komt geheel ten goede van de asieldieren.